Fläskfilégryta med purjolök, fänkål och äpple

40 m
4
Fläskfilégryta med purjolök, fänkål och äpple
Foto: Fredrik Persson

Gräddig fläskfilégryta med kanelfräst purjolök och fänkål. Servera med syrade äpplen.

8 december 2015
Visa mer
40 m
4

Du behöver

  • 600 g fläskfilé
  • 1 gul lök, fint hackad
  • 1 fänkål, tunt skivad
  • 1 krm malen kanel
  • 2 purjolökar, strimlad
e
  • 3 dl rödvin
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 3 dl grädde
  • 1 msk konjak
  • smör, att steka i
  • olja, att steka i
  • salt

Syrade äpplen

  • 1 äpple
  • några droppar vinäger
  • lite socker

Till servering

  • hackad persilja
  • ett gott bröd

Gör så här

  1. Dela köttet i medaljonger och bryn det i en stor gryta. Ta upp köttet, ställ åt sidan.
  2. I samma gryta fräs löken i smör och olja. Ha sedan i fänkålen, kanelen och purjolöken och fräs i ca 3 min. 

  3. Slå på vinet och reducera tills en tredjedel finns kvar. Ha i buljongen och koka i ca 5 min, lägg köttet i grytan och slå sedan på grädden och konjak. Låt allt koka ihop. Smaka av med salt, och ev. konjak.
 När köttet är genomstekt, ha i persiljan och njut av måltiden. 




  4. Syrade äpplen
    Medan köttet blir genomstekt, skär äpplet i skivor och häll på några droppar vinäger och socker blanda ihop.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept