Fläskfilé med svampsås och rostad potatis

50 m
4
Fläskfilé med svampsås och rostad potatis
Foto: TV4
50 m
4

Du behöver

Potatis

  • 800 g små delikatesspotatisar
  • 3-4 kvistar timjan och rosmarin
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk smör
  • salt

Fläskfilé

  • ca 800 g fläskfilé
  • salt
 och peppar
  • 3 msk smör
  • 2 msk olivolja

Svampsås

  • 80 g torkad Karl Johan
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 1 kvist timjan
  • 2 msk konjak
  • 2 dl steksky från fläskfilén, eller 2 tsk kalvfond
  • 3 dl grädde
  • salt och vitpeppar

Servering

  • 2 msk rårörda lingon

Gör så här

  1. Blötlägg Karl Johan-svampen i minst 30 minuter innan då gör såsen.
  2. Koka potatisen nästan klar. Lägg den på en plåt och tryck till den ordentligt så den krossas. Fördela örterna, oljan, smör och salt över de krossade potatisarna.
  3. Putsa fläskfilén, salta och peppra och bryn filén i olivolja och smör tills den har fin färg runt om hela. Lägg den i en ugnsfast form. Häll 3 dl vatten i stekpannan och koka ur alla smaker till såsen.

  4. Finhacka löken och fräs den mjuk och glansig i smör och timjan. När löken mjuknat slår du på konjaken och låter det reducera nästan helt. Lägg i svampen som du kramat ur (spara blötläggningsvattnet) och låt allt fräsa i någon minut.
  5. Slå över stekskyn och låt koka upp. Häll i grädden och låt såsen nu puttra på låg temperatur tills konsistensen blivit som du vill ha den. Smaka av med salt och ev lite vitpeppar. Blir såsen för tjock spär du med vattnet från svampen. 

  6. Låt fläskfilén gå klart i ugnen i ca 15-20 minuter på 150 grader tills innertemperaturen är 65 grader. Ta ut den och rulla in den i aluminiumfolie i minst 15 minuter innan du skär upp den.

  7. Skruva upp tempen på ugnen till 225 grader och rosta potatisen tills de fått en massa fin färg och blivit krispiga.

  8. Servera de krispiga potatisarna med tunna skivor av fläskfilén och den goda såsen och gärna lite rårörda lingon.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept