Fläskfilé med pestopastasallad

45 m
4
Fläskfilé med pestopastasallad
Foto: TV4
45 m
4

Du behöver

  • 2 dl grön pesto, se recept nedan
  • 400 g rigatoni
  • 0,5 dl rostade pinjenötter
  • 1 knippe salladslök
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 citron
  • ca 600 g fläskfilé
  • 3 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar

Klassisk pesto

  • 5 dl basilikablad, ca 2 krukor
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 1 dl pinjenötter
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 dl olivolja av god kvalitet

Gör så här

  1. Pesto
    Mixa eller mortla alla ingredienser utom oljan till en jämn pesto, rör sedan ner olivoljan för hand till en ganska fast pesto. Den behöver inte vara så rinnig utan vid användning späder du med det stärkelserika pastavattnet. Smaka av med salt. Om man mixar olivolja kan den bli besk, och det är inte en hit.
  2. Fläskfilé och pastasallad
    Koka pastan i välsaltat vatten.
  3. Skär upp salladslöken inklusive blasten i tunna skivor. Halvera tomaterna och blanda alla ingredienser med pastan och peston, spara 3 msk av peston.
  4. Stek den putsade fläskfilén, rikligt saltad och pepprad runtom, på medelhög värme i rejält med fett. Stek på alla sidor tills den fått fin färg och stek den sedan klart i ugnen på 125 grader till en innertemperatur om ca 65-70 grader. Ca 15-20 min. Ta ut den och låt vila i minst 15 minuter.
  5. Pressa saft från en halv citron samt zest till en skål och blanda med den sparade peston. Blanda runt till en rinnig sås, späd eventuellt med vatten till önskad konsistens.
  6. Häll upp pastasalladen på ett vackert fat, skär upp fläskfilén i 1-cm tjocka skivor och lägg även dem på fatet. Ringla såsen över köttet.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept