Fläskfilé med madeirasås

Fläskfilé med madeirasås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fläskfilé med madeirasås

13 ingredienser

Till den milda fläskfilén passar det bra med en smakrik madeirasås, ett både snabbt och enkelt sätt att ordna en festmåltid.

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskfilé
  • salt
  • vitpeppar
  • 150 g brysselkål
  • 1 morot

Madeirasås:

  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl madeira, halvtorr
  • 4 dl köttbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • smör, till stekning

Gör så här

  1. Madeirasås: Finhacka schalottenlöken. Smält smöret i en kastrull och fräs schalottenlöken i smöret utan att den tar färg. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Koka upp madeira och buljong i en annan kastrull. Ställ tillbaka den första kastrullen på plattan. Spä redningen med vätskan, lite i taget under omrörning. Krydda med salt och peppar och låt såsen puttra på svag värme utan lock i 10 minuter. Rör om då och då. Sila såsen.
  2. Ansa brysselkålen, ta bort de yttersta bladen och skär av den yttersta änden av rotstocken. Skala och skär moroten i stavar. Koka brysselkålen och moroten.
  3. Skär bort senor och fett från fläskfilén och skär upp den i skivor. Banka skivorna tunna, krydda med salt och peppar och stek eller grilla 1 1/2 minut per sida. Fräs grönsakerna i smör. Krydda med salt och peppar.