Fläskfilé med ädel sås

Fläskfilé med ädel sås
Foto: TV4

En festrätt som är enkel att göra. Servera gärna med tomater som du delat i två och bakat i ugnen med lite salt timjan på.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • ca 1 kg fläskfilé
  • paprikapulver
  • salt och svartpeppar

Sås:

  • 1 st gul lök, liten
  • ca 150 g gorgonzola eller gräddädelost
  • 2 tsk fransk senap, ljus
  • 75 g smör
  • 1 msk crème fraîche

Tillbehör:

  • 6 portioner potatismos
  • 2 st äggulor
  • 3 st tomater, stora
  • salt
  • timjan
  • Ugn: 275°

Gör så här

  1. Gör i ordning potatismoset på vanligt sätt. Rör ned äggulorna i det färdiga moset.
  2. Putsa filén fri från hinnor och dela den i sex portionsbitar. Ställ dem på högkant och platta till dem. Bind eventuellt ett hushållssnöre runt varje filé. Låt köttet ligga i rumstemperatur en stund före stekningen så blir ytan finare.
  3. Sätt ugnen på 275°. Spritsa moset runt kanten på ett ugnsfat. Gratinera 5–10 minuter i ugnen tills topparna fått färg. Krydda köttet och stek det i en panna med matfett. Lägg det sedan på ugnsfatet.
  4. Lägg lök, smulad ost och smörklickar i en kastrull och smält på svag värme under omrörning. Rör ner senap efter smak och runda av med crème fraiche. Slå såsen över köttet och servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept