Fläsk med räkor och jordnötssås

Fläsk med räkor och jordnötssås
Foto: TV4

Från Filippinerna har vi hämtat receptet till den här läckert gula rätten. Där färgas maten med så kallade annatofrön. Dessa steks i olja tills de “poppar”, för då avger de färg. Vi använder gurkmeja i stället. Servera jordnötssås och ris till.

12 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g fläskfilé
  • 1 röd spansk peppar
  • 2 krm salt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 2 msk jordnötsolja
  • 1 msk annatofrön eller 1 tsk gurkmeja
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl jordnötssmör
  • 1-2 tsk ljus kinesisk soja
  • 200-300 g skalade räkor
  • 2 salladslökar
  • röd paprika till garnering

Gör så här

  1. Putsa köttet och skär det i 1 1/2 cm stora kuber. Skölj och kärna ur chilin under rinnande kallt vatten. Dela den i bitar och mosa den i en mortel. Häll 2 1/2 dl vatten i en kastrull. Tillsätt köttet, chili, salt och peppar och låt det sakta sjuda i 15 minuter.
  2. Skala och hacka löken och vitlöken. Stek löken i oljan tills den är mjuk, tillsätt vitlöken och stek ytterligare tills löken är gyllenbrun. Rör ner jordnötssmöret och buljongen från köttet, tillsätt gurkmejan och koka såsen tills den tjocknar.
  3. Smaksätt med soja och mer salt och peppar om så behövs. Rör i räkorna och låt dem koka några minuter. Lägg i köttet och blanda om ordentligt. Skiva salladslöken och rör ner hälften av den. Häll upp rätten på serveringsfat och strö över resterande salladslök. Garnera med den röda paprikan.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept