Flarn med lök och ansjovis

Flarn med lök och ansjovis
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Flarn med lök och ansjovis

8 ingredienser

Laga ett härligt flarn med lök och ansjovis. Det här är en trevlig vickningsrätt.

Ingredienser

portioner
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten, 37°
  • 7,5 dl stenmalet vetemjöl
  • 1 tsk salt

Fyllning:

  • 4 gula lökar (stora)
  • 3 msk smör
  • 1 burk ansjovisfiléer

Till servering:

  • 1,5 dl gräddfil

Gör så här

  1. Lös upp jästen i 1/4 dl av det fingervarma vattnet. Tillsätt ca 2 msk mjöl. Rör ut till en jämn smet. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Forma en krater med ca 6 dl mjöl (resten sparas till utbakning), med ett så djupt hål som möjligt i mitten. Häll startdegen, saltet och resten av vattnet i hålet. Arbeta försiktigt samman ingredienserna med väl mjölade händer. Knåda ihärdigt i minst 10 minuter. Låt degen jäsa under bakduk ca 2 timmar eller till dubbel storlek.
  2. Sätt ugnen på högsta värme, 275° och grill. Skala och skär löken i ringar. Fräs den mjuk och gyllengul i smöret. Lägg upp den på ett fat så att den får rinna av.
  3. Knåda degen ett par minuter. Tryck och platta ut degen med handflatan till en tunn rund platta. Avsluta med att trycka till med knogarna runt om (ca 2 cm innanför kanten) för att göra den upphöjda kanten. Lägg på löken och ansjovisfiléerna. Grädda i 5-7 minuter. Klicka gräddfil över före servering.