Flankstek med chimichurri eller hasselnötsgremolata

Flankstek med chimchurri eller hasselnötsgremolata
Foto: Charlie Drevstam
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Flankstek med chimichurri eller hasselnötsgremolata

25 ingredienser

25 m

Flanksteken, som är en del av »kållappen« på nötkreaturet, det vill säga djurets magmuskel, har en fetthalt på bara cirka 5 procent. Ett magert kött alltså, som är perfekt på grillen och som ska grillas snabbt för att bli riktigt saftigt. Servera det lite rosa. 

Välj att servera flanksteken med yoghurten samt chimichurri eller hasselnötsgremolata.

Tips! På vintern kan du prova att snabbt ge den rumsvarma flanksteken lite stekyta i en stekpanna och sedan steka den i 200 graders ugnsvärme tills den har en innertemperatur på 57 grader. Det tar 10–12 minuter beroende på hur tjock flanksteken är. /Tina

Ingredienser

portioner
  • 2 flankstekar (à ca 400 g)
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar, från kvarn

Chimchurri

  • 2-3 msk olivolja
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 3 tsk paprikapulver
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 knippe persilja, hackad
  • 1 knippe färsk oregano, hackad
  • 1 citron, saft och skal
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • salt

Gremolata med hasselnötter

  • 1 dl hasselnötter
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 ask persilja [ca 30 g]

Yoghurt med mozzarella, dill och chiligurka

  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 gurka
  • 1 tsk salt
  • 250 g mozzarellaost
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 ask dill [ca 30 g]
  • 0,5 citron
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Gnid in köttet med olivolja, salt och svartpeppar. Grilla det på hög värme i 2–3 minuter på varje sida. Låt vila i 2–3 minuter.
  2. Pensla köttet med chimichurri och skär det i skivor. Eller skär köttet i skivor och strö sedan över gremolata med hasselnötter.

Chimchurri

  1. Blanda olivolja, kryddor, persilja och oregano. Tillsätt citronskal, vitlök och pressad citron. Blanda och salta efter smak.

Gremolata med hasselnötter

  1. Värm ugnen till 220 grader. Lägg nötterna på en plåt och rosta dem i 6–7 minuter, tills skalet börjar krackelera. Ta ut och låt svalna lite. Krama sedan nötterna i handen så att skalet smulas av.
  2. Hacka nötterna fint och lägg dem i en skål tillsammans med citronskalet. Skala och riv vitlöksklyftan och blanda ner den. Finhacka persiljan och vänd slutligen ner även den.

Yoghurt med mozzarella

  1. Skeda upp yoghurten på en tallrik.
  2. Riv gurkan grovt på rivjärn och blanda den med salt. Låt rinna av i ett durkslag. Smaka på gurkan, är den för salt är det bara att skölja av den lite. Krama ur och blanda gurkrivet med sambal oelek.
  3. Lägg gurkan på yoghurten. Bryt över mozzarellan. Pressa citronen över och ringla olivolja på toppen. Avsluta med dillkvistar.