Flankstek med chimchurri eller hasselnötsgremolata

25 m
4
Från Tinas sommar

Flanksteken, som är en del av »kållappen« på nötkreaturet, det vill säga djurets magmuskel, har en fetthalt på bara cirka 5 procent. Ett magert kött alltså, som är perfekt på grillen och som ska grillas snabbt för att bli riktigt saftigt. Servera det lite rosa. 

Välj att servera flanksteken med chimchurri eller hasselnötsgremolata.

Tips! På vintern kan du prova att snabbt ge den rumsvarma flanksteken lite stekyta i en stekpanna och sedan steka den i 200 graders ugnsvärme tills den har en innertemperatur på 57 grader. Det tar 10–12 minuter beroende på hur tjock flanksteken är. /Tina

27 maj 2016
Visa mer
25 m
4

Du behöver

  • 2 flankstekar à ca 400 g
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt och svartpeppar ur kvarn

Chimchurri

  • 2-3 msk olivolja
  • 2 tsk spiskummin, malen
  • 3 tsk paprikapulver
  • 2 tsk paprikapulver, rökt
  • 1 knippe persilja, hackad
  • 1 knippe färsk oregano, hackad
  • 1 citron, saft och skal
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • salt

Gremolata med hasselnötter

  • 1 dl hasselnötter
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 ask persilja, ca 30 g

Gör så här

  1. Gnid in köttet med olivolja, salt och svartpeppar. Grilla det på hög värme i 2–3 minuter på varje sida. Låt vila i 2–3 minuter.
  2. Pensla köttet med chimichurri och skär det i skivor. Eller skär köttet i skivor och strö sedan över gremolata med hasselnötter.
  3. Chimchurri
    Blanda olivolja, kryddor, persilja och oregano. Tillsätt citronskal, vitlök och pressad citron. Blanda och salta efter smak.
  4. Gremolata med hasselnötter
    Värm ugnen till 220 grader. Lägg nötterna på en plåt och rosta dem i 6–7 minuter, tills skalet börjar krackelera. Ta ut och låt svalna lite. Krama sedan nötterna i handen så att skalet smulas av.
  5. Hacka nötterna fint och lägg dem i en skål tillsammans med citronskalet. Skala och riv vitlöksklyftan och blanda ner den. Finhacka persiljan och vänd slutligen ner även den.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept