Flamberad fläskfilé i whiskysås

Flamberad fläskfilé i whiskysås
Foto: TV4

Det här är en riktig festrätt. Köttet flamberas i whisky och serveras med whiskysås smaksatt med russin. Vill du vara ännu lyxigare kan du använda oxfilé eller älgfilé till samma recept. Gott till är klyftpotatis och färgstarka grönsaker.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 800 g fläskfilé
  • 1,5 tsk salt
  • 3 krm malen svartpeppar
  • 1 tsk torkad timjan

Whiskysås:

  • 2 +1 msk smör
  • 1,5 dl russin
  • 0,5 dl whisky
  • 3 dl crème fraiche
  • 2 msk koncentrerad kalvfond

Gör så här

  1. Putsa filén. Dela den i fyra lika stora delar. Krydda köttet med salt, peppar och timjan.
  2. Ställ smör, russin, whisky, crème fraiche och kalvfond till flamberingen och såsen vid spisen, för här går det undan. Låt stekpannan bli riktigt varm och smält smöret tills det är nötbrunt. Lägg i köttet och stek 4 minuter på varje sida. Lägg i russinen. Slå på whiskyn och tänd eld med hjälp av tändstickor. Vänta tills spriten slocknat och ta upp köttet. Håll köttet varmt.
  3. Tillsätt crème fraiche till såsen och låt koka upp. Häll i kalvfonden och smaka av med salt och några droppar whisky. Blanka till sist av såsen med 1 msk smör. Lägg upp köttet och tillbehören snyggt på tallrikar och ringla över såsen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept