En av mina favoriter bland gravade och rökta laxar är najadlax som både är gravad och sedan rökt. Här gör jag en hemma-variant av det när jag gravar redan kallrökt lax. Supergott! /Lisa
Krossa svartpepparn och blanda med salt, hackad dill och flädersaften. Massera in detta i den kallrökta laxen och lägg i plastpåse. Låt grava i kylskåp i ca 1,5-2 dygn. Skär sedan i skivor vid servering.
Strimla gurkan. Strimla fänkålen i tunna skivor, gärna i mandolin. Hacka dill och gräslök och sväng runt salladen med detta, citronsaft samt salt, peppar och lite kallpressad rapsolja.
Koka potatisen i saltat vatten. Strimla under tiden rabarbern och lägg den i en kastrull med smör.
Bryn smöret på medelvärme och under omrörning tills smöret är gyllenbrunt och doftar nötigt och karamelligt. Sväng runt den nykokta potatisen med smöret, smaka av med salt och servera genast med gurksallad och flädergravade laxen.