Fläder- och limekakor

Fläder- och limekakor
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Moa Arvidsson
Moa Arvidsson

Fläder- och limekakor

Av: Moa Arvidsson

Från: Hela Sverige bakar

8 ingredienser

1 h

Marmorerade småkakor med smak av fläder och lime.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 150 g vetemjöl [2,5 dl]
  • 42 g strösocker [0,5 dl]
  • 3 g bakpulver [0,5 tsk]
  • 3 g vaniljsocker [0,5 tsk]
  • 2 tsk fläderessens
  • 1 limefrukt, rivet skal
  • gul färgpasta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en plåt med bakplåtspapper.
  2. Blanda ihop smör, vetemjöl socker och vaniljsocker till en deg. Dela degen i två delar.
  3. Riv med rivjärn limeskalet och tillsätt det i den ena degen.
  4. Tillsätt fläderessensen och en gnutta gul färgpasta i den andra degen.
  5. Rulla två längder av varje deg, totalt fyra längder. Lägg dessa fyra rullar/längder bredvid varandra och rulla ihop längderna till en tjock korv (på så sätt får du marmorerade kakor).
  6. Plasta in degen i plastfolie och lägg i kylen i 30 minuter.
  7. Skär längderna i ca 45 kakor, ca 0,5 cm breda.
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 7-10 minuter, tills kakorna fått fin färg.