Fjällröding, ugnsstekt

Fjällröding, ugnsstekt
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fjällröding, ugnsstekt

16 ingredienser

Rödingen är vår mest extrema kallvattenfisk och trivs bäst som ensam art i sjöar och vattendrag i våra fjälltrakter, men även på större djup i en del sjöar i Syd- och Mellansverige. Fisken är god helstekt, i panna eller ugn, kokt, grillad, rökt och gravad. Här serverar vi den med små fyllda potatisklimpar, men kokt potatis är förstås också gott till.

Ingredienser

portioner
  • 4 rödingar, urtagna [ca 800 g]
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 citron, pressad saft
  • 1 gul lök, i skivor
  • salt
  • peppar

Till potatisklimp:

  • 6 råa potatisar, medelstora
  • 4 potatisar, kokta, medelstora
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl kornmjöl
  • vetemjöl
  • 4-5 soltorkade tomater
  • 8-10 svarta oliver
  • 1 gul lök

Till servering:

  • smör, skirat
  • citron

Gör så här

  1. Riv den råa potatisen fint. Pressa den kokta potatisen. Blanda dem med salt, kornmjöl och så mycket vetemjöl att du får en fast deg, som en pastadeg. Arbeta snabbt ihop den.
  2. Finhacka soltorkade tomater, oliver och lök till fyllningen.
  3. Koka upp vatten i en stor gryta och tillsätt 1 tsk salt/liter vatten. Forma med vattensköljda händer golfbollsstora bullar. Gör en grop och lägg i en sked fyllning. Nyp ihop. Sänk ner dem i vattnet och sjud i ca 1 timme, beroende på storlek.
  4. Ugnsbaka fisken under tiden. Värm ugnen till 200°. Lägg rödingarna på fyra stora smorda folieark. Fyll dem med lök. Pressa lite citronsaft över och ringla över olivolja. Salta och peppra. Nyp ihop paketen och låt dem stå i ugnen i 20–30 minuter.
  5. Låt var en öppna sitt eget foliepaket vid bordet. Servera med klimp, citron och skirat smör.