Fjällröding med citronverbena, smörsås och forellrom

ca 40 m
Fjällröding med citronverbena, smörsås och forellrom
Foto: Frida Nilsson
ca 40 m

Du behöver

  • 4 st fjällrödingfiléer, urbenade
  • 1 st schalottenlök
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk äppelcider vinäger
  • 0,5 dl grädde
  • 200 g smör
  • 1 bukett broccoli
  • 1 bunt blandade bönor (vax-, skär- eller bondbönor)
  • 1 kruka citronverbena
  • 1 dl matolja
  • olivolja
  • flingsalt
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Garnityr

  • forellrom
  • gräslöksblomma
  • citronverbenaolja

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 120 grader.
  2. Stryk olivolja på en plåt, salta, placera rödingfiléerna med skinnet uppåt.
  3. Citronverbenaolja
    Mixa samma citronverbenan tillsammans med matoljan, tills du får en djup grön färg, sila genom finmaskig sil.
  4. Smörsås
    Finhacka schalottenlöken, lägg i en kastrull tillsammans med vinet och vinägern, reducera till hälften (det tar ca 5 minuter).
  5. Sila ner såsen i ny kastrull. Gå i med grädden och koka 2-3 minuter till.
  6. Sätt kastrullen på medelvärme. Klicka i smöret samtidigt som du rör under kraftig vispning.
  7. Ta från värmen, smaka upp med salt och peppar, eventuellt lite mer vinäger, avsluta med att mixa den med stavmixer.
  8. Baka av rödingen i 8-10 minuter, rödingen är klar när man lätt kan dra av skinnet.
  9. Tillbehör
    Dela broccolin i små buketter, stammen skalas och hyvlas tunt.
  10. Skär ner bönorna i mindre bitar.
  11. Koka upp 2 msk vatten tillsammans med en klick smör, dra i grönsakerna och glasera i pannan i ca 1 min.
  12. Servering
    Lägg upp på platt tallrik; rödingen delas i två naturligt med stekspaden, ringla över smörsåsen, strö ut bönor och broccolibuketterna, broccolistammarna och garnera med citronverbenaolja, blommor och forellrom.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept