Fjällröding med citronverbena, smörsås och forellrom

Fjällröding med citronverbena, smörsås och forellrom
Foto: Frida Nilsson

Fjällröding med citronverbena, smörsås och forellrom

Av: Frida Nilsson

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

ca 40 m

Ugnsbakad röding är lättare än du tror att lyckas med! Här serveras fjällrödingen med citronverbena, en himmelsk smörsås och en broccoli- och bönsallad. Toppa med forellrom!

Ingredienser

portioner
  • 4 fjällrödingfiléer, urbenade
  • 1 schalottenlök
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 0,5 dl grädde
  • 200 g smör
  • 250 g broccoli
  • 1 kruka blandade bönor (vax-, skär- eller bondbönor)
  • 1 kruka citronverbena
  • 1 dl matolja
  • olivolja
  • flingsalt
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

garnityr

  • forellrom
  • gräslöksblomma
  • citronverbenaolja

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 120 grader.
  2. Stryk olivolja på en plåt, salta, placera rödingfiléerna med skinnet uppåt.

Citronverbenaolja

  1. Mixa samma citronverbenan tillsammans med matoljan, tills du får en djup grön färg, sila genom finmaskig sil.

Smörsås

  1. Finhacka schalottenlöken, lägg i en kastrull tillsammans med vinet och vinägern, reducera till hälften (det tar ca 5 minuter).
  2. Sila ner såsen i ny kastrull. Gå i med grädden och koka 2-3 minuter till.
  3. Sätt kastrullen på medelvärme. Klicka i smöret samtidigt som du rör under kraftig vispning.
  4. Ta från värmen, smaka upp med salt och peppar, eventuellt lite mer vinäger, avsluta med att mixa den med stavmixer.
  5. Baka av rödingen i 8-10 minuter, rödingen är klar när man lätt kan dra av skinnet.

Tillbehör

  1. Dela broccolin i små buketter, stammen skalas och hyvlas tunt.
  2. Skär ner bönorna i mindre bitar.
  3. Koka upp 2 msk vatten tillsammans med en klick smör, dra i grönsakerna och glasera i pannan i ca 1 min.

Servering

  1. Lägg upp på platt tallrik; rödingen delas i två naturligt med stekspaden, ringla över smörsåsen, strö ut bönor och broccolibuketterna, broccolistammarna och garnera med citronverbenaolja, blommor och forellrom.