Ugnsbakad röding är lättare än du tror att lyckas med! Här serveras fjällrödingen med citronverbena, en himmelsk smörsås och en broccoli- och bönsallad. Toppa med forellrom!
1 kruka blandade bönor (vax-, skär- eller bondbönor)
1 kruka citronverbena
1 dl matolja
olivolja
flingsalt
salt
svartpeppar, nymalen
garnityr
forellrom
gräslöksblomma
citronverbenaolja
Gör så här
Sätt på ugnen på 120 grader.
Stryk olivolja på en plåt, salta, placera rödingfiléerna med skinnet uppåt.
Citronverbenaolja
Mixa samma citronverbenan tillsammans med matoljan, tills du får en djup grön färg, sila genom finmaskig sil.
Smörsås
Finhacka schalottenlöken, lägg i en kastrull tillsammans med vinet och vinägern, reducera till hälften (det tar ca 5 minuter).
Sila ner såsen i ny kastrull. Gå i med grädden och koka 2-3 minuter till.
Sätt kastrullen på medelvärme. Klicka i smöret samtidigt som du rör under kraftig vispning.
Ta från värmen, smaka upp med salt och peppar, eventuellt lite mer vinäger, avsluta med att mixa den med stavmixer.
Baka av rödingen i 8-10 minuter, rödingen är klar när man lätt kan dra av skinnet.
Tillbehör
Dela broccolin i små buketter, stammen skalas och hyvlas tunt.
Skär ner bönorna i mindre bitar.
Koka upp 2 msk vatten tillsammans med en klick smör, dra i grönsakerna och glasera i pannan i ca 1 min.
Servering
Lägg upp på platt tallrik; rödingen delas i två naturligt med stekspaden, ringla över smörsåsen, strö ut bönor och broccolibuketterna, broccolistammarna och garnera med citronverbenaolja, blommor och forellrom.