Fisktimbal med pommes duchesse

ca 1 h
4
Fisktimbal med pommes duchesse
Foto: TV4

Timbal av lax, rödspätta och kolja med pommes duchesse och vitvinssås.

Tips! Går att byta ut mot grönsakstimbal om man vill ha en vegetarisk rätt. Välj då grönsaksbuljong i såsen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.


10 november 2015
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
ca 1 h
4

Du behöver

Fisktimbal

  • 8 filéer av rödtunga eller rödspätta
  • 0,5 msk smör osaltat
  • 1 påse bladspenat (ca 70 g)

Färsen

  • 75 g rökt lax
  • 175 g koljafilé
  • 1 ägg, separera vita och gula
  • 1,5 dl grädde
  • 25 g osaltat smör, rumstempererat
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • salt
  • peppar
  • 1 röd paprika

Grönsakstimbal, veg alt

  • 200 g rotselleri
  • 200 g morötter
  • 200 g broccoli
  • 2 msk flytande smör
  • 3 ägg
  • 3 msk osaltat smör
  • 0,5 huvud isbergssallad
  • ev spenat för att klä formen
  • salt
  • vitpeppar
  • några droppar citron till moroten (så den ej gulnar)

Pommes duchesse

  • 1 kg potatis, mjuk
  • 3 äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 msk osaltat smör
  • salt
  • peppar
  • en nypa socker

Vitvinssås

  • 3 schalottenlökar
  • 1 msk osaltat smör
  • 1 dl vitt vin
  • några stjälkar persilja
  • 2,5 dl vatten
  • 0,5 fiskbuljong eller grönsaksbuljong
  • 1,5 dl grädde
  • 1 äggula
  • cayennepeppar
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Fisktimbal
    Sätt ugnen på 175 grader. Sätt in en ugnsfast form med vatten.
  2. Smörj 4 portionsformar. Klä med spenatblad, sedan filé av rödtungan.
  3. Mixa kolja och lax i matberedaren, tillsätt sedan äggvitan. Häll i grädden lite åt gången, sist smör och äggula. Smaka av med cayenne, salt och peppar.
  4. Fördela färsen i portionsformarna och täck med staniol. Sätt in i vattenbadet ca 30 minuter.
  5. Dekorera vid uppläggning med röd paprika efter fantasi
  6. Grönsakstimbal
    Sätt ugnen på 175 grader. Sätt in en ugnsfast form med vatten.
  7. Smörj 4 portionsformar med flytande smör.
  8. Skiva sellerin och morötterna samt dela broccolin i mindre bitar.
  9. Lägg grönsakerna i kokande vatten var för sig - koka tills ”mjuka”. Tag upp och låt rinna av väl.
  10. Passera varje grönsak för sig i matberedaren tillsammans med 1 ägg och 1 msk smör - smaka av med salt och peppar.
  11. Fyll formarna först med broccolin sedan sellerin sist moroten.
  12. Ställ formarna i vattenbadet och låt koka ca 30 min. Stjälp upp på en bädd av finskuren sallad.
  13. Pommes duchesse
    Sätt ugnen på 200 grader.
  14. Pressa den skalade och kokta potatisen i en bunke.
  15. Tillsätt grädde, gulor och smöret. Smaka av med salt, peppar och socker. Lägg moset i en spritspåse och spritsa eller klicka ut små toppar. Grädda 8-10 minuter tills gyllene.
  16. Vitvinssås
    Fräs löken i smöret cirka 5 minuter, löken får ej ta färg.
  17. Tillsätt vin, vatten, buljongtärning samt persiljestjälkarna. Låt sjuda 5 min. Sila av.
  18. Låt spadet koka upp och tillsätt 1 dl grädde. Låt puttra till konsistensen är krämig och ca 2 dl återstår.
  19. Smaka av med ev mer vin, buljong samt cayenne, salt och peppar.
  20. Tag grytan från värmen och tillsätt äggulan som har först vispats med resten av grädden.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept