Fisksoppa med havets läckerheter

1 h 30 m
4
Fisksoppa med havets läckerheter
Foto: TV4
1 h 30 m
4

Du behöver

  • 2 morötter
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 3 l vatten
  • 400 g passerade tomater
  • salt och peppar
  • 6 tärningar fiskbuljong
  • 200 g torsk
  • 200 g musslor
  • 2-3 dl grädde
  • 2-3 dl vitt vin
  • 200 g räkor med skal, skalade

Majonnäs

  • 2 ägg
  • 4 tsk vinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2,5 dl olja

Servering

  • formbröd
  • smör, till formen
  • 1 msk tryffelolja
  • raps eller olivolja, till krutongerna
  • 200 g västerbottensost

Gör så här

  1. Skiva morötter och purjolök. Hacka den gula löken.
  2. Häll i 3 liter vatten i en stor kastrull. Tillsätt morötter, purjolöken, löken, passerade tomaterna, salt, peppar och fiskbuljongen. Låt soppan koka i minst 1 timme.
  3. Gör under tiden majonnäsen. Blanda ägg, vinäger, senap, salt och vitpeppar i en matberedaren eller bunke, häll sedan i oljan jätteförsiktigt och vispa kraftig tills det blir en tjock majonnäs.
  4. Sätt ugnen på 250 grader. Skär formbrödet i tärningar och lägg brödet på en smörad plåt. Ringla över olja och tryffelolja och sätt in plåten i ugnen i ca 5-8 minuter eller tills brödet har fått en gyllenbrun färg.
  5. Riv västerbottensosten och lägg i en skål.
  6. När soppan har kokat i ca 1 timme lägg i fisken och musslorna. Smaksätt med grädde och vitt vin och låt koka några minuter tills fisken är genomkokt. Tillsätt räkorna först när soppan kokat klart.
  7. Låt gästerna lägga krutonger i botten på sina soppskålar, sedan majonnäsen, riven ost och sist fyller upp med soppan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept