Fiskgryta med saffran

ca 1 h
4
Fiskgryta med saffran
Foto: TV4
ca 1 h
4

Du behöver

Fiskgryta

  • 150 g pilgrimsmusslor
  • 300 g laxfilé
  • 400 g torsk- eller kummelfilé
  • 1 purjolök, strimlad
  • 1 fänkål, grovt strimlad
  • 0,5 g saffran (1 påse)
  • 2 dl vitt vin
  • 5 dl fiskbuljong
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 knippe gräslök

Aioli

  • 4 klyftor vitlök
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk senap
  • 1 äggula
  • 2 dl rapsolja
  • surdegsbröd, till servering

Gör så här

  1. Fräs purjolök och fänkål i smör på mediumvärme ca 3 minuter. Ha gärna i en nypa socker och salt.
  2. Höj värmen, slå på vinet och låt det koka ner tills ca 1/3 finns kvar. Tillsätt saffran och fiskbuljongen, koka ca 5 minuter. Fortsätt med grädden, koka upp. Avsluta med crème fraîche, salta och låt sjuda ca 10 min.
  3. Tärna fisken i 3x3 cm-bitar. Lägg dem i grytan och låt sjuda till de är klara, ca 3-5 min.
  4. Hacka gräslök och tillsätt, smaka av med salt, socker och möjligen vitvinsvinäger.
  5. Aioli
    Riv vitlök och lägg det i 2 msk vatten. Blanda äggula och senap under konstant vispning. Häll försiktigt i rapsoljan i en tunn stråle (var extra försiktig i början) tills det blir en majonäskonsistens.
  6. Sila av vitlöken och spara vattnet. Smaksätt sedan majonäsen med vitlöksvattnet, salt och möjligen vitvinsvinäger.
  7. Servera grytan och aiolin med en bra limpa bröd.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept