Fiskgryta från med apelsin, fänkål och havskräfta

Fiskgryta från med apelsin, fänkål och havskräfta
Foto: TV4

Fiskgryta från med apelsin, fänkål och havskräfta

Av: Pippi och Carl - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

40-60 m

Svensk variant av sydfransk fiskgryta med fisk både från öst- och västkusten som dekoreras med havskräfta och serveras med bröd och ost.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 8 potatisar
  • 4 gula lökar
  • 2 fänkål
  • 4 msk smör
  • 4 msk olivolja
  • 800 g tomater på burk
  • 2 l utspädd fiskbuljong
  • 2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 apelsiner, pressade
  • 400 g färsk gösfilé
  • 400 g laxfilé
  • 4 havskräfta, färdigkokta
  • 4 msk persilja, hackad

Aioli

  • 4 klyftor vitlök, pressade
  • 0,5 tsk salt
  • 3 äggulor
  • 3,5 dl olivolja

Servering

  • bröd
  • smör
  • ost

Gör så här

Fiskgryta

  1. Skala och skär potatisen i små tärningar. Hacka löken i små bitar. Skölj och skär fänkålen i små bitar. Koka vatten med fikbuljongtärningar.
  2. Fräs potatis, lök och fänkål i smör och olja i en stor gryta. Slå i hela tomatburkarna och fiskbuljongen och koka under lock i 15-20 minuter. Krydda med salt, vitpeppar, pressad vitlök, timjan och pressad apelsin. Går att förbereda hit och låta stå tills strax innan servering.
  3. Fiskfiléerna skärs i ca 3 cm stora bitar och läggs i grytan för sakta sjudning på svag värme i 3-5 minuter. Dela de färdigkokta havskräftorna på mitten och lägg en halva på varje portion överst. Garnera med apelsinskivor och hackad persilja.

Aioli

  1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Pressa vitlöksklyftorna (eller mortla 6 klyftor i en mortel och lägg i skål sen) i en skål med saltet och rör i äggulorna. Rör sedan i oljan i små droppar till att börja med och rör kraftigt hela tiden. Det sista av oljan kan röras i mer i form av en stråle.

Servering

  1. Med aioli i en skål för alla att ta själv och med mjukt bröd och ost, gärna från svenskt gårdsmejeri.