Fiskgryta Côte d’Azur

Fiskgryta Côte d’Azur
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fiskgryta Côte d’Azur

29 ingredienser

Till den här rätten kan du använda filé från fasta fisksorter som torsk, kolja eller gös. Du behöver en mixer när du lagar soppan. Servera med krämig aioli och gärna nybakat bröd.

Ingredienser

portioner

fond:

  • 12 hela, råa jätteräkor
  • 1 hummer, kokt
  • 1 l blåmusslor, kokta med spad
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 kruka färsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 5 hela vita pepparkorn

Soppa:

  • 300 g vit fiskfilé (t ex torsk, kolja, gös)
  • salt
  • vitpeppar
  • 3 schalottenlökar
  • 3-4 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 1 röd paprika
  • 6 kvisttomater
  • 2 fänkål
  • 2 msk olivolja
  • 6 dl vitt vin
  • 1 g saffran [2 förp]

Musselkok:

  • 2 nät färska blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • oivolja
  • 2 dl torrt vitt vin
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Musselkok: Tvätta och skölj musslorna noga, släng musslor med spräckt skal och dem som inte sluter sig när man knackar på skalet. Skala schalottenlök och vitlök. Hacka schalottenlöken fint och skiva vitlöken. Hetta upp en stor kastrull med olivolja och fräs löken utan att den tar färg. Lägg i musslorna, rör om och tillsätt vinet. Koka upp under lock tills musslorna öppnat sig, ca 2 minuter. Krydda med salt och peppar. Ta upp musslorna med hålslev. Ta undan en liter kokta musslor till grytan och spara spadet till fonden.
  2. Fond: Skala jätteräkorna och ta bort huvudena. Skala hummern, knäck skalet på klorna och ta ut köttet från klor och stjärt. Ställ de skalade räkorna och hummerbitarna kallt. Spara räk- och hummerskal. Skala och skiva den gula löken och moroten. Hetta upp olivolja i en stor gryta. Fräs först tomatpurén i oljan i 4-5 minuter under omrörning och lägg sedan ner även räk- och hummerskal. Fräs någon minut och tillsätt lök och morot. Häll i musselspad och vatten, så att skaldjursskalen täcks. lägg i timjan, lagerblad och pepparkorn. Koka upp och skumma. Sänk värmen och låt fonden småputtra i 10 minuter. Ta av grytan från värmen och låt fonden stå och dra.
  3. Soppgrund: Skala och skiva schalottenlök, vitlök och morot till soppan. Dela paprikan och skär bort kärnorna. Skär tomat, fänkål och paprika i mindre bitar. Värm 2 msk olivolja i en gryta, fräs schalottenlök och vitlök i oljan i ca 3 minuter utan att de tar färg. Tillsätt fänkål, morot och paprika och fräs under omrörning i ytterligare 3 minuter. Häll i vinet och smula ner saffranet. Sila ner skaldjursfonden genom en finmaskig sil ner i soppan och sjud försiktigt i 30 minuter. Mixa sedan soppan och slå den tillbaka i grytan.
  4. Värm ugnen till 150°. Stycka fisken i 6 bitar, ca 50 g styck och lägg i en smord, ugnssäker form. Strö över salt och peppar och baka i ugnen i 4-6 minuter. Skär hummerköttet i grova bitar. Stek jätteräkorna i olja på hög värme 1 minut per sida. Krydda med salt och peppar. Lägg musslor och hummerkött i grytan och hetta upp dem. Fördela soppan i varma serveringsskålar och lägg i fisk och räkor precis före servering. Servera med aioli.