Fiskgratäng med tomat och pommes duchesse

Fiskgratäng med tomat och pommes duchesse
Foto: TV4

Fiskgratäng kan verka avancerat men är inte så svårt som det ser ut.

20 april 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g fiskfilé
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 3 msk riven ost
  • 1 tomat

Sås:

  • 4 dl fiskbuljong
  • 0,5 dl vitt vin
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde (valfri fetthalt)
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 0,5 knippa dill
  • salt och malen vitpeppar

Pommes duchesse:

  • 1 kg potatis
  • 2 äggulor
  • 2 msk neutral olja
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 krm riven muskotnöt

Gör så här

  1. Pommes duchesse: Skala och koka potatisen mjuk, häll av vattnet, låt potatisen ånga av och pressa den sedan. Vispa ner äggulor och matfett till ett slätt mos, krydda med salt, peppar och riven muskot.
  2. Smörj en kastrull och lägg i den finhackade löken. Vik eller rulla fisken med skinnsidan inåt och lägg den i kastrullen, krydda med salt och peppar. Tillsätt fiskbuljong, lägg på ett lock och sjud i 10–12 minuter. Ta upp fisken och sila av buljongen.
  3. Sås: Smält smör och blanda i mjöl. Tillsätt buljong, vitt vin och grädde och koka varsamt i 15–20 minuter. Hacka dillen och krydda såsen mot slutet med salt, peppar, dill och lite citronsaft.
  4. Sätt ugnen på 275°. Smörj en ugnssäker form och spritsa duchessen längs en del av kanten. Skiva tomaten. Lägg på fisken i mitten av formen, häll över såsen och lägg på tomat. Strö över ost och gratinera i ugnen tills gratängen fått en gyllenbrun färg, det tar ca 15 minuter. Garnera med dillkvist.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept