Det här är en praktisk rätt som går bra att förbereda och sedan gratinera 20 minuter före servering. Både skaldjur, lax, sås och potatis allt- i - ett! Kokta sockerärter eller haricots verts passar bra till.
Skär laxen i små tärningar och marinera i citronsaft i ca 30 minuter. Låt laxen rinna av väl. Skala räkorna, spara skalen.
Sås: Koka upp räkskalen i buljongen och sila den. Smält smöret i en kastrull, ta av kastrullen från värmen och rör ner mjölet. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och blanda ner tomatpurén och spä med varm buljong, koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Tillsätt sherry och crème fraiche och hetta upp. Krydda med salt och kajennpeppar, ta kastrullen från värmen och rör ner äggulan.
Sätt ugnen på 225°. Koka potatisen väl och ånga av den. Pressa potatisen, tillsätt äggulor, olja och kryddor och blanda väl. Spritsa i en ring närmast kanten på en ugnssäker form, lägg skaldjur och lax i mitten och fördela såsen över. Strö över osten och gratinera i ca 20 minuter.