Fiskgratäng med lax och skaldjur

Fiskgratäng med lax och skaldjur
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fiskgratäng med lax och skaldjur

21 ingredienser

Det här är en praktisk rätt som går bra att förbereda och sedan gratinera 20 minuter före servering. Både skaldjur, lax, sås och potatis allt- i - ett! Kokta sockerärter eller haricots verts passar bra till.

Ingredienser

portioner
  • 300 g räkor med skal
  • 150 g laxfilé
  • 1 msk citron, saft
  • 150 g musslor i vatten
  • 150 g crabsticks

Sås:

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 dl fiskbuljong
  • 0,5 dl torr sherry eller vitt vin
  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 tsk salt
  • 0,25 krm cayennepeppar
  • 1 äggula

Pommes duchesse:

  • 1 kg potatis
  • 2 äggulor
  • 2 msk neutral olja
  • vatten, hett
  • salt
  • vitpeppar

Gratinering:

  • 1 dl gratängost

Gör så här

  1. Skär laxen i små tärningar och marinera i citronsaft i ca 30 minuter. Låt laxen rinna av väl. Skala räkorna, spara skalen.
  2. Sås: Koka upp räkskalen i buljongen och sila den. Smält smöret i en kastrull, ta av kastrullen från värmen och rör ner mjölet. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och blanda ner tomatpurén och spä med varm buljong, koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Tillsätt sherry och crème fraiche och hetta upp. Krydda med salt och kajennpeppar, ta kastrullen från värmen och rör ner äggulan.
  3. Sätt ugnen på 225°. Koka potatisen väl och ånga av den. Pressa potatisen, tillsätt äggulor, olja och kryddor och blanda väl. Spritsa i en ring närmast kanten på en ugnssäker form, lägg skaldjur och lax i mitten och fördela såsen över. Strö över osten och gratinera i ca 20 minuter.