Fiskgratäng med lax och skaldjur

Fiskgratäng med lax och skaldjur
Foto: TV4

Det här är en praktisk rätt som går bra att förbereda och sedan gratinera 20 minuter före servering. Både skaldjur, lax, sås och potatis allt- i - ett! Kokta sockerärter eller haricots verts passar bra till.

12 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 300 g räkor med skal
  • 150 g laxfilé
  • 1 msk citronsaft
  • 150 g musslor i vatten
  • 150 g crabsticks

Sås:

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 dl fiskbuljong
  • 0,5 dl torr sherry eller vitt vin
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 tsk salt
  • 0,25 krm kajennpeppar
  • 1 äggula

Pommes duchesse:

  • 1 kg potatis
  • 2 äggulor
  • 2 msk neutral olja
  • hett vatten
  • salt och malen vitpeppar

Gratinering:

  • 1 dl gratängost

Gör så här

  1. Skär laxen i små tärningar och marinera i citronsaft i ca 30 minuter. Låt laxen rinna av väl. Skala räkorna, spara skalen.
  2. Sås: Koka upp räkskalen i buljongen och sila den. Smält smöret i en kastrull, ta av kastrullen från värmen och rör ner mjölet. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och blanda ner tomatpurén och spä med varm buljong, koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Tillsätt sherry och crème fraiche och hetta upp. Krydda med salt och kajennpeppar, ta kastrullen från värmen och rör ner äggulan.
  3. Sätt ugnen på 225°. Koka potatisen väl och ånga av den. Pressa potatisen, tillsätt äggulor, olja och kryddor och blanda väl. Spritsa i en ring närmast kanten på en ugnssäker form, lägg skaldjur och lax i mitten och fördela såsen över. Strö över osten och gratinera i ca 20 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept