Skala och koka potatisen. När den är färdigkokt mosar du den lätt och vispar med hjälp av elvisp ner två äggulor. Tillsätt därefter oljan i en tunn stråle under tiden du vispar och smaka slutligen av med malen muskot, salt och peppar.
Fräs den hackade gula löken, den finhackade vitlöken och tomatpuré i olja i en het kastrull ca 1-2 minuter. Löken ska inte stekas utan bara svettas. Slå på fiskfonden, grädde och det vita vinet och låta koka utan lock tills hälften av mängden återstår. Smaka av med salt, peppar och rivet citronskal.
Sätt ugnen på 175 grader. Skär fisken i centimeterstora kuber och krydda den med salt och peppar. Klicka ut duschessemoset längst kanterna i en smord gratängform. Lägg fisken i mitten av formen och slå på såsen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter eller tills fisken är färdig och gratängen fått en fin, gyllenbrun färg. Låt gärna gratängen stå ca 10 minuter innan servering så att den hinner ”sätta sig”.
Strimla fänkålen tunt. Blanda fänkålen med den grovhackade dillen, räkorna, saft och skal av citronen samt olivoljan. Smaka av med salt. Fördela fänkålssalladen över gratängen när den satt sig en aning och fått en yta, annars åker sallad ner i såsen.
Servera gärna gratängen med lite grönsallad, citronklyftor och ett gott bröd.