Fiskgratäng i folieform

Fiskgratäng i folieform
Foto: TV4

Fiskgratäng är en god och praktisk matlåda. Passa på och laga fyra stycken på en gång och ha på lut i frysen. Ta fram den ur frysen dagen innan den ska ätas och låt tina i kylskåp. Värm sedan gratängen i 200° i 20 minuter.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 msk finhackad gul lök
  • 600 g fiskfilé
  • 7 dl fiskbuljong
  • 1,5 dl vitt vin
  • 60 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 2,5 dl grädde
  • 1 msk riven ost
  • salt och malen vitpeppar
  • pressad citronsaft

Pommes duchesse:

  • 1 kg potatis
  • 2-3 äggulor
  • ca 0,5 dl matolja
  • salt och malen vitpeppar
  • riven muskot

Du behöver också:

  • 4 matlådor som går att ha i frysen

Gör så här

  1. Pommes duchesse: Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och låt den ånga av. Pressa potatisen genom en potatispress. Tillsätt äggulorna och matfett under vispning med en ballongvisp så att massan blandas väl. Krydda med salt, peppar och riven muskot. Förvara duchessen i en bunke täckt med smörpapper.
  2. Smörj en kastrull eller en form och lägg i den finhackade löken. Vik eller rulla fisken med skinnsidan inåt. Placera fisken i kastrullen och krydda med salt och peppar. Tillsätt fiskbuljong och vitt vin. Lägg på ett lock och koka fisken sakta i 10 - 12 minuter. Lägg upp fisken på ett fat. Sila av buljongen.
  3. Gör en redning av matfett och mjöl, tillsätt buljong och grädde. Koka varsamt i 5 - 10 minuter. Krydda såsen mot slutet med salt, peppar och lite citronsaft.
  4. Värm ugnen till 225°. Spritsa duchessen längs en del av kanten på fyra formar. Lägg på fisken och eventuellt något garnityr, exempelvis räkor eller sparris. Häll över såsen och strö på osten. Gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills gratängerna fått en gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna. Kyl sedan gratängerna, förpacka och frys in dem.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept