Djupfryst fisk i block går bra att använda till den här rätten. En matberedare är till god hjälp när du ska laga fiskfärsen.
Ingredienser
400 g sejfilé (eller koljafilé)
2 tsk salt
0,5 krm vitpeppar
1 krm muskot, riven
1 msk potatismjöl
2 msk smör, rumsvarmt
1 ägg
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 msk smör, till stekning
500 g räkor med skal
4 dl vatten
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
salt
0,5 krm cayennepeppar
2 msk citron, pressad
potatis, till servering
Gör så här
Skär fisken i bitar. Mixa fisk, kryddor och potatismjöl till en jämn färs. Klicka i smöret och kör tills det är blandat. Vispa samman ägg, grädde och mjölk, häll ner det lite i taget och kör till en jämn smet. Ställ den kallt tills det är dags att steka fiskburgarna.
Skala räkorna och koka skalen med vattnet i 15 minuter. Sila bort skalen och koka ihop buljongen tills 2 dl återstår. Fräs samman smör och mjöl i en kastrull och spä med räkbuljongen och grädden under omrörning. Låt såsen koka 3–5 minuter, krydda med salt, kajennpeppar och citronsaft och håll den varm. Lägg räkorna i såsen precis före servering.
Forma färsen till burgare med hjälp av en sked. Stek dem i smör på medelhög värme 2–3 minuter. Servera genast.