Fiskfärsburgare med räksås

Fiskfärsburgare med räksås
Foto: TV4

Djupfryst fisk i block går bra att använda till den här rätten. En matberedare är till god hjälp när du ska laga fiskfärsen.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g sej- eller koljafilé
  • 2 tsk salt
  • 0,5 krm malen vitpeppar
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 msk rumsvarmt smör
  • 1 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 3 msk smör till stekning
  • 500 g räkor med skal
  • 4 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • 0,5 krm kajennpeppar
  • 2 msk pressad citronsaft
  • kokt potatis till servering

Gör så här

  1. Skär fisken i bitar. Mixa fisk, kryddor och potatismjöl till en jämn färs. Klicka i smöret och kör tills det är blandat. Vispa samman ägg, grädde och mjölk, häll ner det lite i taget och kör till en jämn smet. Ställ den kallt tills det är dags att steka fiskburgarna.
  2. Skala räkorna och koka skalen med vattnet i 15 minuter. Sila bort skalen och koka ihop buljongen tills 2 dl återstår. Fräs samman smör och mjöl i en kastrull och spä med räkbuljongen och grädden under omrörning. Låt såsen koka 3–5 minuter, krydda med salt, kajennpeppar och citronsaft och håll den varm. Lägg räkorna i såsen precis före servering.
  3. Forma färsen till burgare med hjälp av en sked. Stek dem i smör på medelhög värme 2–3 minuter. Servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept