Fiskfärsbiffar med räksås

Fiskfärsbiffar med räksås
Foto: TV4

Fiskfärsbiffar är läcker mat av torsk och en vanlig rätt i vårt grannland Norge. Servera biffarna med en len räksås.

9 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g torskfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 dl chilisås
  • 2 msk bostongurka
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 tsk smör+ att steka i
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl mjölk

Räksås:

  • 400 g räkor i buljong
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1,5 dl räkbuljong (från burken)
  • 2,5 dl fiskbuljong (från tärning)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk hackad dill
  • 1 dl grädde*
  • salt och malen vitpeppar

Till servering:

  • kokt potatis
  • kokta grönsaker

Gör så här

  1. Skär fisken i mindre bitar och kör den till en jämn färs i matberedare. Tillsätt salt, chilisås, bostongurka, vetemjöl och smör. Pressa ner vitlöken, blanda väl och spä med mjölken till en ganska lös färs.
  2. Hetta upp smört i en stekpanna och klicka färsen direkt i pannan. Forma biffarna och stek inte för många åt gången, ca 3 minuter per sida.
  3. Räksås: Häll av buljongen från räkorna och spar den. Fräs smör och mjöl, spä med räkbuljong och fiskbuljong, lite i taget. Låt koka under omrörning några minuter. Blanda i tomatpuré, dill och grädde, krydda med salt och peppar. Rör försiktigt i räkorna, som endast ska bli varma, de får inte koka!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept