Fiskdoftande kycklingstrimlor

Fiskdoftande kycklingstrimlor
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon

Här är en av de rätter som öppnade ögonen på mig för Sichuanköket. En smakbomb av hetta, syra, sötma och sälta där varje nyans är tydlig trots komplexiteten. Efter en portion av fiskdoftande kyckling förstår du att kinesisk mat är så ohyggligt mycket mer än fyra små rätter.

Fiskdoftande, frågar du dig, det är ju ingen fisk med? Nix, fiskdoftande refererar till en av Sichuans 23 grundsmaker, du kommer att stöta på fler av dessa längre fram. Den här kycklingen är helt enkelt kryddad på samma sätt som fisken ursprungligen kryddades. Doften påminner om doften som en gång fiskrätterna doftade som. Toklogiskt…

Servera rätten rumstempererad den räcker till 6 personer med ytterligare 2 rätter och en soppa eller 12 personer då ytterligare 8 rätter serveras. Med en skål ris blir det en lunch för 4 personer. /Erik

14 juni 2015
Visa mer
10 m

Du behöver

Kyckling

  • 600 g kokt kycklingkött, i strimlor

Dressing

  • 4 sticklökar, gröna delen skurna som fiskögon
  • 2 msk ingefära, finhackad
  • 2 msk vitlök, finhackad
  • 6 msk ljus soja
  • 2 msk Chingkiangvinäger
  • 2 msk socker
  • 4 msk chiliolja
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk inlagd chilipasta (kan ersättas med Sambal Oelek i värsta fall)

Gör så här

  1. Blanda soja och vinäger samt lös upp sockret i vätskan.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna utom kycklingen, blanda.
  3. Tillsätt kycklingen och vänd runt, servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept