Från TV4

Fisk- och skaldjurssoppa med jätteräkor

Fisk- och skaldjurssoppa med jätteräkor
Foto: TV4
Från TV4

Kan man laga en festsoppa av en djupfryst fiskblock? Ja, visst, pröva det här receptet! Använd fast, vit fisk, kolja eller torsk. Tina fisken till hälften och skär i snygga kuber.

I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av stora tropiska räkor orsakar. Läs mer här »

24 april 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g djupfryst fisk
  • 400 g jätteräkor med skal
  • 8 färska blåmusslor med skal
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 fänkålsstånd
  • 1 morot
  • 5 potatisar
  • 1,25 liter fiskbuljong
  • 1 tsk timjan
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • salt och malen vitpeppar
  • 0,5 g saffran (1 kuvert)
  • 2 dl vitt vin

Gör så här

  1. Kontrollera så att alla musslor lever genom att knacka dem i ett skärbräde. Musslor som inte sluter sig ska kasseras. Skala räkorna, men låt den yttersta delen på stjärten vara kvar. Ta vara på alla räkskal. Fräs först räkorna i olja och lägg åt sidan. Fräs sedan räkskalen och slå på vatten så att det täcker. Lägg i musslorna och sjud tills alla musslor öppnat sig. Ta upp musslorna och håll dem varma. Sila spadet.
  2. Skala och hacka den gula löken och vitlöken. Ansa fänkålen och skär den i tunna strimlor. Skala moroten och skär den i tunna stavar. Skala potatisen och skär den i små tärningar. Fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter. Tillsätt sedan fänkål, morot och potatis. Låt allt fräsa ännu någon minut, och tillsätt sedan fiskbuljongen och musselspadet. Klipp tomaterna i bitar med en sax direkt ner i burken och häll i dem. Krydda med timjan, salt och peppar. Låt sjuda i 15 minuter.
  3. Tärna fisken i vackra kuber och lägg i fisk, saffran och vin i soppan och låt sjuda i 10 minuter till, eller tills fisken är genomkokt. Lägg då i räkorna och musslorna. Ge soppan ett uppkok och servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept