Fisk- och skaldjurspastej

Fisk- och skaldjurspastej
Foto: TV4

Pastejen är mycket god att servera nygräddad och varm. Räksås, hummersås eller saffranssås smakar bra till.

24 april 2009
Visa mer
1

Du behöver

  • 500 g gäddfilé
  • 300 g rensade räkor
  • 300 g havskräftstjärtar, råa utan skal
  • 300 g pilgrimsmusslor med rom
  • 2 ägg
  • 1 msk salt
  • 0,5 krm kajennpeppar
  • vitpeppar från kvarn
  • 2 msk matolja
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Kör gäddfilén i mixer i korta tag till en finfördelad färs. Häll över färsen i en stor bunke och tillsätt ägg, salt, kajennpeppar och vitpeppar. Blanda om och ställ färsen i kylen i ca 20 minuter. Hetta upp 1 msk matolja i en stekpanna. Fräs havskräftstjärtarna hastigt under omrörning ca 1/2 minut och kyl sedan ner dem. Gör likadant med pilgrimsmusslorna. Sätt ugnen på 200°.
  2. Salta färsen (viktigt att göra nu eftersom saltet binder färsen och den flyter ut annars). Rör ner vispgrädden, ca 3/4 dl i taget, i den kylda färsen och rör kraftigt med en träslev. Blanda ner de nedkylda havskräftstjärtarna och pilgrimsmusslorna samt räkorna i färsen.
  3. Smörj noga en 2-litersform med smör och fyll upp med färsen, släta till med en kniv. Grädda formen i vattenbad i 1 1/2 timme, täck med folie när formen stått i ugnen några minuter (täcker du den innan du satt in formen klistrar foliet fast på färsen). Kyl den färdiga patén och skär den i 1 cm tjocka skivor före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept