Fisk- och skaldjursgryta

Fisk- och skaldjursgryta
Foto: TV4

Recept på Skaldjursgryta eller gryta med skaldjur, musslor och fisk. En god gryta med smak av vitt vin, musslor, rotfrukter, fisk, räkor och skaldjursfond bl.a. Valfritt vitt vin passar till. Vitlöksbaguette eller aioli är gott till grytan.

13 februari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 l fiskbuljong (av tärning)
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 20 blåmusslor (skrubbade, släng de som inte öppnats)
  • 5 dl grädde
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 morot
  • 1 liten purjolök
  • 200 g laxfilé
  • 200 g torskfilé, sej eller hoki
  • 200 g kräftstjärtar eller räkor

Gör så här

  1. Koka upp buljong och vin i en rejäl gryta. Sjud musslorna i buljongen tills de öppnat sig. Ta upp dem ur buljongen och ta ut dem ur skalen.
  2. Slå i grädde och tomatpuré i buljongen. Fräs saffran i lite smör och rör ner i buljongen.
  3. Tärna rotfrukter och potatis i större bitar. Koka ca 10 minuter i buljongen.
  4. Skär fisken i bitar. Lägg bitarna i soppan och låt sjuda i 5-10 minuter. Lägg i musslorna och kräftstjärtarna precis före servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept