Fisk med friterad potatis

Fisk med friterad potatis
Foto: TV4

Till den här engelska rätten, som ska serveras i tidningspapper, kan du välja torsk, gös eller helgeflundra. Huvudsaken är att fisken är fast och vit.

22 november 2011
Visa mer

Du behöver

  • 1 kg potatis, fast sort
  • 600 g fiskfilé
  • frityrolja
  • salt

Panering:

  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,25 dl mjölk
  • 1 ägg

Till servering:

  • vinäger

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i stavar om 1 cm med en längd av 4-5 cm. Lägg den i kallt vatten. Låt stavarna rinna av väl före friteringen. Torka potatisen med hushållspapper eller handduk.
  2. Hetta upp oljan till 170°. Fritera den skurna potatisen i omgångar. Den ska bara få en lätt, gul färg. Ta upp potatisen och låt den rinna av.
  3. Blanda mjöl och salt till fiskens panering. Vispa upp ägget i en kopp. Arbeta in först ägget och sedan mjölken, lite i taget. Det ska bli en slät smet. Doppa fiskbitarna i smeten och fritera dem, några i taget, i ca 5 minuter eller tills de fått vacker guldgul färg. Lägg dem sedan på hushållspapper att rinna av.
  4. Fritera potatisen på nytt strax före servering. Hetta nu upp oljan till 200°. Fritera potatisen ännu en gång. Den ska bli knaprig och gulbrun nästan genast. Låt potatisen rinna av och salta. Servera genast med fisken och vinäger. Tips: Ha alltid ett lock till hands om fettet skulle bli överhettat och börja brinna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept