Fisk i plommonsås

Fisk i plommonsås
Foto: TV4

Såsen får sin spännande mörka färg av katrinplommon i denna annorlunda fiskrätt. Den är söt och mycket god till den kryddiga fisken. Receptet kommer från Tjeckien. Där används karp, men vilken fisk som helst går bra.

12 maj 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 2 kg fiskfilé
  • Buljong:
  • 4,25 dl vitvinsvinäger
  • 8,5 dl fiskbuljong
  • 2 gula lökar
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 liten palsternacka
  • 1 morot
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 lagerblad
  • 7 hela kryddnejlikor
  • 7 hela kryddpepparkorn
  • 1 bit färsk ingefära

Sås:

  • 225 g urkärnade katrinplommon
  • 0,5 citron, saft och skal
  • 1 msk smör
  • 90 g russin
  • 90 g hackad mandel
  • 115 g strösocker

Gör så här

  1. Buljong: Skala och skiva löken. Skölj selleristjälkarna, skala palsternackan och moroten och skiva dem. Lägg alla grönsaker i en kastrull och häll på fiskbuljongen. Koka upp och lägg i lagerblad, kryddnejlikor och pepparkorn. Skala och skiva ingefäran och lägg i den, pressa i vitlök och häll i vinäger. Låt buljongen koka i 30 minuter, sila sedan buljongen.
  2. Fiskfiléer: Sjud fiskfiléerna några minuter i fiskbuljongen. Ta upp fisken och lägg den på ett varmt fat, håll den varm. Sila buljongen på nytt.
  3. Sås: Pressa citronen och strimla skalet. Koka katrinplommonen mjuka i och hacka dem. Blanda buljongen med plommonen, häll på citronsaften och rör ner smör, russin, mandel och socker. Låt såsen koka utan lock i några minuter. Häll såsen över fisken.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept