Engelsk fish and chips

POPULÄRT
Fish and chips
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Engelsk fish and chips

9 ingredienser

Det här är engelsk gatumat. Förr serverades den i tidningspapper, idag får du dina fish and chips i en pappersstrut. På engelskt manér stänker man gärna över lite vinäger. Du kan laga rätten av torsk, sej eller kolja.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg fast potatis
  • 600 g torskfilé
  • frityrolja
  • salt

Panering

  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,25 dl mjölk
  • 1 ägg

Till servering

  • vinäger

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i 1 cm tjocka stavar och 4–5 cm långa stavar och lägg dem i kallt vatten. Låt stavarna rinna av väl före friteringen, torka dem med hushållspapper eller handduk. Hetta upp oljan till 170 grader och fritera den skurna potatisen i omgångar, den ska bara få en lätt, gul färg. Ta upp potatisen och låt den rinna av.
  2. Blanda mjöl och salt till fiskens panering, vispa upp ägget i en kopp. Arbeta först in ägget i mjölblandningen och sedan i mjölken, lite i taget. Det ska bli en slät smet. Doppa fiskbitarna i smeten och fritera dem, några i taget, i ca 5 minuter eller tills de fått vacker guldgul färg. Lägg dem sedan på hushållspapper att rinna av.
  3. Hetta upp oljan till 200° och fritera potatisen ännu en gång. Den ska bli knaprig och gulbrun nästan genast. Låt potatisen rinna av och salta. Servera genast med fisken och vinäger.