Fish and chips tempura med citrusaioli

Fish and chips tempura med citrusaioli
Foto: TV4

En krämig aioli passar till många fisk- och skaldjursrätter. Med olika smaksättningar varierar du den lätt. Använd till exempel citron, chili eller färska örter.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g fiskfilé
  • 500 g djupfrysta pommes frites
  • 2 liter frityrolja
  • 2 paket tempuramix
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 dl panko, japanskt ströbröd
  • salt och malen vitpeppar

Citrusaioli:

  • 3 äggulor
  • 4 dl neutral olja
  • 1 tsk vatten
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 vitlöksklyfta
  • ev 1 tsk wasabi
  • 0,5 tsk salt
  • 1 citron

Gör så här

  1. Citrusaioli: Vispa eller mixa äggulor och vatten i 1–2 minuter. Tillsätt därefter oljan, först droppvis och sedan i en i en tunn stråle. Vispa kraftigt till en homogen smet. Lägg över aiolin i en bunke och pressa ner vitlöken. Blanda i crème fraiche och krydda med salt och wasabi. Tvätta citronen noga, riv skalet och pressa ut saften. Blanda ner skal och saft i aiolin. Låt stå kallt till servering.
  2. Hetta upp frityroljan till 200 °. Fritera först pommes fritesen i omgångar. Den ska bli knaprig och gulbrun nästan genast. Låt den rinna av på hushållspapper och salta precis före servering.
  3. Sänk temperaturen i fritösen till 160 °. Blanda samman tempuramixen enligt anvisningen på paketet. Skär fiskfiléerna i tolv avlånga strimlor, ca 50 g per styck. Krydda fiskbitarna med peppar runt om, vänd dem i mjöl och skaka av lite lätt. Doppa därefter fisken i tempurasmet och till sist i pankobröd, innan fisken friteras lätt gyllene. Lägg upp pommes frites och friterade fiskfiléer, strö över salt och servera aiolin i en skål vid sidan av.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept