Fish and chips

Fish and chips
Foto: TV4

Det här är engelsk gatumat. Förr serverades den i tidningspapper, idag får du dina fish and chips i en pappersstrut. På engelskt manér stänker man gärna över lite vinäger. Du kan laga rätten av torsk, sej eller kolja.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg potatis, fast sort
  • 600 g torskfiléer
  • frityrolja
  • salt

Panering:

  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,25 dl mjölk
  • 1 ägg

Till servering:

  • vinäger

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i 1 cm tjocka stavar och 4–5 cm långa stavar och lägg dem i kallt vatten. Låt stavarna rinna av väl före friteringen, torka dem med hushållspapper eller handduk. Hetta upp oljan till 170° och fritera den skurna potatisen i omgångar, den ska bara få en lätt, gul färg. Ta upp potatisen och låt den rinna av.
  2. Blanda mjöl och salt till fiskens panering, vispa upp ägget i en kopp. Arbeta först in ägget i mjölblandningen och sedan i mjölken, lite i taget. Det ska bli en slät smet. Doppa fiskbitarna i smeten och fritera dem, några i taget, i ca 5 minuter eller tills de fått vacker guldgul färg. Lägg dem sedan på hushållspapper att rinna av.
  3. Hetta upp oljan till 200° och fritera potatisen ännu en gång. Den ska bli knaprig och gulbrun nästan genast. Låt potatisen rinna av och salta. Servera genast med fisken och vinäger.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept