Finska pinnar och syltkakor

Finska pinnar och syltkakor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Finska pinnar och syltkakor

10 ingredienser

Två favoritkakor till kaffet. Variera fyllningen i syltkakorna efter vad du har för sylt hemma. Förvara dem i täta burkar. Går även att frysa.

Ingredienser

portioner stycken
  • 200 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 50 g sötmandel
  • 1 äggvita, till pensling

Finska pinnar:

  • 2 msk sötmandel, hackad
  • 2 msk pärlsocker

Syltkakor:

  • 2 msk sötmandel, hackad
  • 2 msk pärlsocker
  • 1 dl röd vinbärsgelé

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Mixa de torra ingredienserna och arbeta in smöret. Lägg degen kallt en timme. Skålla mandeln och hacka den. Dela degen. Rulla ut ena halvan till tunna längder. Skär dem i 5 cm långa bitar. Lägg dem på plåt med bakpapper, pensla med ägg och strö på mandel. Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter.
  2. Dela den andra halvan mitt itu. Kavla den ena halvan så tunt som möjligt. Ta ut runda kakor med mått. Lägg dem på en plåt med bakpapper och nagga kakorna lätt. Grädda dem ca 5 minuter och låt dem kallna.
  3. Kavla ut den andra deghalvan och ta ut lika många kakor. Gör ett hål i mitten. Pensla dem med äggvita, vänd dem i pärlsocker och mandel och grädda dem likadant. Klicka lite gelé på underkakorna och tryck sedan fast överkakorna.