Finsk kålrotslåda med stekt rimmat fläsk

Finsk kålrotslåda med stekt rimmat fläsk
Foto: TV4

Det här är ett exempel på gammaldags finsk husmanskost av enkla råvaror. Det finns många recept på olika lådor eller gratänger, som förr i tiden fick stå och sakta gräddas, länge, länge, i ugnens eftervärme, till exempel efter storbaket.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 900 g kålrot
  • 100 g morötter
  • 4 dl skinkspad
  • 1 msk vetemjöl
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 msk sirap
  • 0,5 krm malen ingefära
  • 0,5 krm riven muskot
  • 1 ägg
  • 2 msk smör
  • 2 msk ströbröd
  • några varv vitpeppar från kvarn

Till servering:

  • 500 g rimmat sidfläsk i skivor

Gör så här

  1. Skär kålrötter och morötter i mindre bitar och koka dem mjuka i skinkspad. Mosa dem när de är färdigkokta.
  2. Blanda samman vetemjöl och grädde. Blanda ner ägg, sirap och kryddor och rör ner blandningen i rotmoset.
  3. Sätt ugnen på 200°. Smörj en eldfast form och lägg i moset. Släta till ytan och häll över ströbrödet jämnt fördelat. Klicka över resten av smöret och grädda i 45 minuter. Stek det rimmade fläsket på medelvärme och servera till kålrotslådan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept