Finaste festgratängen

Finaste festgratängen
Foto: TV4

Det är lite pyssel att laga rätten, men den är fantastiskt god.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 1 kg spättafilé, färsk eller frusen
  • salt
  • 1 burk hela tomater
  • 1 burk hela champinjoner, 200g
  • 1 liten burk sparris
  • 1 paket hollandaisesås, fryst, ca 200g
  • ca 0,5 dl grädde
  • 1-2 msk pressad citron
  • 150 g räkor, med skal
  • 2 msk purjolök, finstrimlad
  • 2-3 msk herrgårdsost, finriven
  • potatismos
  • 1 st äggula
  • Ugn:200°

Gör så här

  1. Tina filéerna om de är frusna och lägg dem på en skärbräda. Svamp och sparris får rinna av i en sil.
  2. Sätt ugnen på 200°. Fräs purjolöken i lite matfett och låt den svalna. Dela tomaterna och låt dem rinna av på ett hushållspapper.
  3. Salta filéerna och rulla ihop dem. Lägg dem i en smord ugnsform. Smöra ett smörpapper och lägg över formen med den smörade sidan ner. Ställ in i ugnen 5–10 minuter. Fisken ska vara vit men inte falla sönder. Slå försiktigt av spadet ur formen.
  4. Lägg tomaterna och det mesta av svampen och sparrisen i formen. Rör ut den tinade såsen med grädden och smaka av med citron. Bred såsen över fisken. Garnera med resten av grönsakerna, de skalade räkorna och purjon.
  5. Blanda potatismos med ägg och spritsa ut det i toppar runt kanten. Strö sist på osten och gratinera i 275° till ytan fått en gyllengul färg.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept