Fina mandelkransen

Fina mandelkransen
Foto: TV4

En god och vacker krans med smak av mandelmassa, kardemumma och apelsin.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 50 g smör eller margarin
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 krm kardemumma, malen
  • 25 g jäst
  • 1,25 dl kaffegrädde
  • 1 ägg
  • Fyllning:
  • 100 g mandelmassa
  • 1 äggvita
  • rivet skal av en apelsin
  • kardemumma, malen
  • 1 ägg till pensling
  • mandelflis till garnering
  • Ugn: 225°

Gör så här

  1. Blanda 4 dl av mjölet med salt, socker och kardemumma. Tillsätt fettet och nyp in detta.
  2. Ljumma grädden och rör ut jästen i den. Blanda ned grädden och ägget i degen. Jäs ca 30 minuter.
  3. Rör ut den rivna mandelmassan med äggvitan.
  4. Arbeta in resten av mjölet i degen och kavla ut en avlång platta ca 30x50 cm.
  5. Bred över mandelmassa, apelsinriv och pudra med kardemumma. Rulla ihop. Skär rullen i 5-6 cm breda bitar och ställ tätt i en smord ringform.
  6. Jäs på nytt ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225°.
  7. Pensla kransen med ägg, strö på mandelflis och grädda den mitt i ugnen ca 20 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept