Fin fiskgratäng

Fin fiskgratäng
Foto: TV4

Bjud på en lyxig fiskgratäng. Den tar en stund att göra men det är den väl värd. Vill du inte spritsa potatismoset använd istället en sked doppad i varmt vatten.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 800-900 g spättafilé
  • 0,75 dl torrt vin
  • 8 portioner potatismos, lagat
  • 1 st äggula
  • 1 dl ost, riven
  • 200 g champinjoner, skivade
  • pressad citron
  • salt och peppar

Sås:

  • 3 msk margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl fiskbuljong
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk dragon
  • 1 tsk körvel
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 st äggula
  • 300 g räkor, skalade
  • salt och peppar
  • smör
  • Ugn: 200-275°

Gör så här

  1. Fräs margarin och mjöl till såsen i en kastrull, späd med vin och buljong. Krydda med salt och peppar och koka i 5 min. Tillsätt tomatpuré, övriga kryddor och grädde. Koka 10 min. Ta såsen av värmen, rör ned äggulan.
  2. Smörfräs svampen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut fisken på lättsmörat ugnsfat. Salta, peppra droppa över citron, häll på vin och täck med al-folie. Sätt in i ugnen ca 15-20 min tills fisken är klar.
  4. Slå av vätskan ner i såsen. Bred såsen över fisken.
  5. Höj ugnstemperaturen till 275 grader. Blanda potatismoset med äggula och riven ost. Spritsa runt fatet. Strö på svampen och gratinera tills rätten har fin färg. Strö på räkorna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept