Fin fiskgratäng

Fin fiskgratäng
Foto: TV4

Den vita grundsåsen till den här fiskrätten är en s.k. bechamelsås. Lär du dig den har du ett säkert recept till att förhöja många fisk- eller grönsaksrätter.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • ca 1 kg rödspättsfilé
  • 1 burk musslor i vatten
  • 6 portioner potatismos
  • 2 st äggulor
  • 4 msk riven ost

Sås:

  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2-3 dl fiskbuljong
  • 1 dl musselspad+ fiskspad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 nypa kajenn
  • 1 knippa dill, hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Lägg fisken på ett lätt smort ugnsfat eller låg form.
  3. Salta lätt, täck fatet med folie och sätt in fisken mitt i ugnen i 200° tills den är klar, ca 20 min.
  4. Slå försiktigt av spadet. Höj värmen till 275°.
  5. Rör ner äggulorna i potatismoset, krydda.
  6. Lägg avrunna musslor över fisken.
  7. Fräs smör och mjöl i en kastrull, späd med buljong spad och grädde. Koka 5 min, krydda och rör ner dill.
  8. Spritsa mos runt kanten, bred såsen över fisken och strö på osten.
  9. Gratinera hastigt tills ytan har fin färg.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept