Filips kålpudding med lingon

1 h 30 m
4
Filips kålpudding med lingon
Foto: TV4
Från Mitt kök

Klassisk kålpudding på spetskål, nötfärs och matvete. Serveras med hemgjord gräddsås, rårörda lingon och kokt potatis.

24 oktober 2015
Visa mer
1 h 30 m
4

Du behöver

Kålpudding

  • 800 g nötfärs
  • 3 dl mjölk
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 gul lök, stor
  • 1 msk soja
  • 1,5 dl matvete, kokt eller på burk
  • 1 msk salt
  • 1 tsk peppar
  • 2 spetskål
  • 2 msk smör
  • 1 dl mörk sirap
  • 3 ägg

Rårörda lingon

  • 200 g frysta lingon
  • 1 dl socker

Gräddsås

  • 1 msk smör
  • 1,5 msk mjöl
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 1 dl grädde
  • 1 msk soja
  • salt
  • kokt potatis
  • hackad persilja, till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Rårörda lingon
    Banda socker och lingon, rör runt och ställ undan.
  3. Kålpudding
    Finhacka och fräs lök tillsammans med soja på mediumvärme.
  4. Blanda ströbröd, ägg och mjölk och låt stå minst 10 minuter.
  5. Skär kålen i bitar och stek på mediumvärme i omgångar med smör tills den är halvmjuk. Ha i sirap och stek ytterligare 2 minuter.
  6. Blanda kött, kokt och kall matvete, mjölkblandningen, löken, salt och peppar.
  7. Lägg hälften av kålen i en smord ugnssäker form. Bred ut färsen och ha på resten av kålen. Baka i mitten i ugn tills innertemperatur visar cirka 72 grader, detta tar cirka 40-60 minuter.
  8. Gräddsås
    Smält smöret, blanda i mjölet samtidigt som ni vispar hela tiden. Tillsätt buljong och koka upp. Fortsätt med grädde och soja, låt puttra i 10 minuter. Smaka av med salt och möjligen socker.
  9. Servera med kokt potatis och lingon.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept