Filips urgoda köttfärslimpa

Köttfärslimpa
Foto: TV4
Filip Fasten
Filip Fasten

Filips urgoda köttfärslimpa

15 ingredienser

Köttfärslimpa med riven morot och äpple. Serveras med smörbakad rödlök med lagerblad och huvudsallad.

Ingredienser

  • 600 g nötfärs
  • 200 g fläskfärs
  • 3 msk ströbröd
  • 1 dl ljus öl
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 ägg
  • 4 morötter
  • 2 äpplen
  • 15 g salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 20 g smör
  • 6 rödlökar
  • 4 lagerblad
  • 2 dl grädde
  • 2 huvudsallad

Gör så här

  1. Blanda öl, ströbröd, ägg, senap, svartpeppar och salt.
  2. Riv ner äpple och morot med hjälp av ett rivjärn i ströbrödet.
  3. Jobba ner nötfärsen och fläskfärsen i ströbrödet till en jämn smet.
  4. Forma färsen till en 25 cm lång, 5 cm tjock och 10 cm bred limpa.
  5. Baka i ugnen i 40-60 minuter på 150 grader.
  6. Skala och skär av toppen och botten på löken, skär ett kryss på toppen av löken.
  7. Fördela smöret över löken och smula lagerbladen på toppen, salta och peppra.
  8. Baka i ugnen i 60-80 minuter i ugnen.
  9. Ta ut köttfärslimpan och häll av den överblivna köttskyn som bildas i ugnsformen i en litenkastrull och slå på grädde.
  10. Koka upp och smaka av med salt.
  11. Skiva upp köttfärslimpan, lägg dem bakade lökarna tillsammans med köttfärslimpan och slå gräddsåsen över.
  12. Servera med skölj huvudsallad.