Hemgjord korv med ugnsbakad spetskål

Hemgjord korv med ugnsbakad spetskål
Foto: TV4

Du behöver

  • 600 g grovmalen nötfärs
  • 300 g grovmalen fläskfärs
  • 150 g lardo
  • 1 dl timjan, plockad
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 klyfta riven vitlök
  • 1 msk vitlökspulver
  • 2 st lagerblad, mixade
  • 2 msk pepparmix
  • 10 g salt
  • 4-6 dl kolsyrat vatten
  • 1 st spetskålshuvud
  • 20 g smör
  • 4 msk grovsenap
  • 2 meter grisfjälster/gristarm
  • 2 dl vittvin
  • 2 st gula lökar
  • 2 st lagerblad
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Fänkål
    Kvarta spetskålen i fyra och lägg i en ugnsform med smör, salt och peppar.
  2. Baka i ugnen på 120 grader i 1,5-2 timmar.
  3. Korv
    Blanda nötfärs, fläskfärs, timjan, paprikapulver, vitlök, vitlökspulver, lagerblad, pepparmix och salt.
  4. Tärna lardot i små fina tärningar och blanda ner i färsen.
  5. Jobba ner kolsyrat vatten i färsen.
  6. Spola gristarmen i kallvatten i minst 20 minuter.
  7. Häll vitt vin igenom tarmen och låt den ligga i kallt vatten.
  8. Använd en korvmaskin för att fylla korven.
  9. Fördela färsen jämnt i fjälstret.
  10. Snurra sedan fjälstret varje 5 centimeter så det bildar små tjocka korvar.
  11. Strimla lök och koka upp med 3 liter vatten och lagerblad.
  12. Dra av kastrullen så den slutar koka och lägg ner korvarna i det sjudande vattnet i 5 minuter.
  13. Lyft upp korvarna och klipp loss dem från varandra.
  14. Stekgyllenbruna med smör och servera med senap.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept