Mitt köks kroppkakor

Mitt köks kroppkakor
Foto: TV4

Du behöver

Kroppkaka

  • 2 kg potatis (rå, skalad)
  • 400 g potatis, skalad kokt
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk vetemjöl till utbakning
  • salt
  • Vitpeppar, nymald

Fyllning

  • 300 g salsiccia
  • 200 g champinjoner
  • 1 st lök, gul
  • 1 krm kummin
  • 2 korn kryddpeppar

Gör så här

  1. Snitta upp korvarna och ta ut färsen ifrån fjälstret.
  2. Hacka sedan upp färsen till mindre bitar.
  3. Stek färsen med hackad gul lök och finhackade champinjoner i olivolja på medelvärme tills det blir knaprigt tillsammans med kryddorna.
  4. Koka potatisen, häll av vattnet och låt den ånga av i 5 minuter.
  5. Pressa sedan genom en potatispress.
  6. Skala och raspa (på den raspiga sidan av rivjärnet) den råa potatisen fint.
  7. Låt rinna av i ett durkslag och pressa sedan ut vätskan ordentligt i en handduk.
  8. Blanda med den råa potatisen, vetemjöl och 2 tsk salt till en deg.
  9. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull.
  10. Forma degen till tre rullar på mjölad arbetsbänk.
  11. Dela varje rulle i 8 bitar.
  12. Forma varje bit till en boll.
  13. Gör en liten urgröpning i mitten och fyll med ca 1.5 msk fyllning.
  14. Nyp ihop och forma till en kroppkaka.
  15. Lägg hälften av kroppkakorna i vattnet och låt sjuda 45-60 minuter.
  16. När de är färdiga, ta upp med hålslev och sjud resten.
  17. Alternativt låt dem sjuda i 2 stora kastruller samtidigt.
  18. Servera med lingonsylt och skirat smör.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept