Smörstekt torsk med blåmusslor

4

Du behöver

  • 700 g torsk, helst färskt
  • 1 nät blåmusslor, ca 500 g
  • 3 st blekselleristjälkar
  • 2 st tomater
  • 400 g färskpotatis
  • 1 knippe minimorötter
  • 2 st fänkål
  • 1 knippe salladslök
  • 2 st schalottenlök
  • 1 st vitlök
  • 3 dl grädde
  • 2 dl vitt vin
  • 1 st citron
  • timjan
  • dill
  • smör
  • Salt, efter smak

10% rimlag

  • 1 l vatten
  • 1 dl salt

Gör så här

  1. Potatis
    Koka färskpotatisen med stjälkarna från dillen och salt.
  2. Koka dem mjuka, häll sedan av och plasta kastrullen.
  3. Musslor
    Värm upp en ny kastrull.
  4. Hacka schalottenlök och vitlök.
  5. Tvätta musslorna noga, släng de som inte är stängda.
  6. Häll ner blåmusslorna, timjan, schalottenlök och vitlök i kastrullen.
  7. Slå på vitt vin och täck över med ett lock.
  8. Låt koka i 3-4 minuter.
  9. Sila av musslorna från juicen (sparas!) och kyl ner musslorna. Släng de som inte är öppna.
  10. Slå på grädde i musseljuicen och klicka i en matsked smör.
  11. Smaka av med salt och citron.
  12. Ta de kalla musslorna och plocka ut dem från skalet.
  13. Torsk
    Stycka ner torsken i 140 grams portioner och rimma i 10 % rimlag i 4 minuter.
  14. Spola försiktigt av fisken i kallt vatten.
  15. Grönsaker
    Sätt på ett saltat vatten på spisen.
  16. Skala morötterna och koka i 3-5 minuter, beroende på hur tjocka morötterna är. Kyl ner.
  17. Hyvla fänkålen tunt och koka den i 2 minuter i det saltade vattnet. Kyl ner.
  18. Hugg ner bleksellerin i 2 centimeter stora bitar och koka i 2 minuter. Kyl ner.
  19. Dela salladslöken på mitten och koka den i 2 minuter. Kyl ner.
  20. Forts. torsk
    Sätt ugnen på 110 grader.
  21. Stek torsken i smör.
  22. Baka sedan klart den i ugnen tills den får innetemperatur 42 grader.
  23. Forts. grönsaker
    Värm grönsakerna och de plockade blåmusslorna i lite av musselsåsen.
  24. Vid servering
    Lägg torsken i en tallrik och tappa över grönsakerna.
  25. Tomaterna tärnas ner och tappas i tallriken.
  26. Dela ner potatisen och tappa ner även den i tallriken.
  27. Skumma såsen med hjälp av en stavmixer och slå över fisken.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept