Högrevsgryta med morot och rödbetor

Högrevsgryta med morot och rödbetor
Foto: TV4
Filip Fasten
Filip Fasten

Högrevsgryta med morot och rödbetor

17 ingredienser

Koka en gryta på högrev med morot och rödbetor om du vill förbereda mat för många.

Ingredienser

portioner
  • 600 g högrev
  • 8 morötter
  • 500 g färskpotatis
  • 3 rödbetor, stora
  • 2 gula lökar
  • 2 tomater
  • 2 lagerblad
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 citron
  • 5 kvistar färsk timjan
  • 1 knippe salladslök
  • 4 dl vitt vin
  • 4 dl kalvfond (ej koncentrerad)
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Serveras med

  • crème fraîche
  • surdegsbröd

Gör så här

  1. Skär högreven i 2x2 centimeter stora bitar.
  2. Bryn i en gjutjärnsgryta.
  3. Skala och dela moroten och löken i stora bitar.
  4. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad.
  5. Tillsätt vitt vin och reducera till halva mängden.
  6. Tillsätt kalvfond och låt allt koka i 50-60 minuter på låg värme.
  7. Koka under tiden rödbetorna och skala dem.
  8. Dela potatisarna på mitten och lägg ner i grytan och låt koka ytterligare 15 minuter.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Dela salladslöken på mitten och tärna tomaterna.
  11. Lägg rödbetor, tomater och salladslöken i grytan och dra den från värmen.
  12. Låt stå i 5 minuter.
  13. Pressa sedan över citron och servera.
  14. Servera gärna med en klick crème fraiche och rostat surdegsbröd.