Fikonkaka i portvin

Fikonkaka i portvin
Foto: TV4

Många och kraftiga smaker har den här kakan. Den bakas med torkade fikon som fått dra i portvin med kanel och nejlikor över natten. Servera den som dessert eller till kaffe. Lättvispad grädde smakar gott till. Till den här kakan behöver du en form med låg kant.

9 juni 2009
Visa mer
10

Du behöver

  • 160 g torkade fikon
  • 3 dl portvin
  • 4 kanelstänger
  • 3 hela kryddnejlikor

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 125 g rumstempererat smör
  • 1 ägg
  • Fyllning:
  • 200 g mandelmassa
  • 100 g rumstempererat smör
  • 4 ägg
  • 2 msk vetemjöl

Gör så här

  1. Värm portvinet med kryddorna. Häll den varma marinaden över fikonen och låt dem dra över natten.
  2. Pajdeg: Blanda mjöl, socker, rumstempererat smör och 1 ägg till en deg. Låt den vila i kylen ca 30 minuter. Klä en form (ca 22 cm i diameter med ganska låg kant) och tryck ut degen så att den hänger lite över kanterna. Nagga bottnen och ställ formen i frysen i 30 minuter. Sätt ugnen på 175°. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  3. Blanda mandelmassa och smör till fyllningen. Tillsätt de 4 äggen, ett i taget och vänd ner vetemjölet. Skär fikonen i bitar. Fyll formen med mandelsmeten och lägg ner fikonbitarna. Grädda kakan i 175° i ca 25 minuter. Lägg en bit folie ovanpå under de sista 10 minuterna, så att kakan inte blir för brun.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept