Vegetarisk lasagne med grönkål och majrova

Vegetarisk lasagne med grönkål och majrova
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon

En äkta lasagne gjord på vinterns finaste grönsaker och rotfrukter.

Lasagnen håller länge i kylen och kan med fördel frysas i mindre bitar 6-8 portioner. Den går utmärkt att tillaga dagen före serveringen.

20 mars 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g lasagneplattor
  • 100 g smör
  • 100 g vetemjöl, drygt 1 ½ dl
  • 1 l mjölk
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • svartpeppar
  • 300 g västerbottensost eller lagrad prästost
  • 1 tsk timjan
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 2 st gula lökar
  • 5 blad grönkål
  • 3 st majrovor
  • 2 st ägg
  • 0,5 dl mjölk

Ostcrème

  • 2 dl mild naturell yoghurt
  • 1 dl kesella
  • 100 g källarlagrad getost, vit caprin eller chèvre
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Lasagne: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gör en vitsås, smält smör, tillsätt mjöl och låt brynas ihop i 2-3 minuter. Tillsätt mjölk, grönsaksbuljong och peppar. Låt såsen koka cirka 5 minuter under omrörning. Låt den svalna lite och rör ner riven ost, timjan och crème fraiche. Spara lite ost att strö över. Smaka av med salt och peppar
  3. Skala och hacka löken, strimla grönkål och riv majrova och rör ner i såsen. Tillsätt 2 ägg.
  4. Varva plattor med sås i smord ugnsfast form, minst 6 varv. Avsluta med en lasagneplatta, lite mjölk och eventuellt lite riven ost.
  5. Grädda lasagnen i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter.
  6. Ostcrème: Mixa alla ingredienser med mixerstav till en slät crème. Servera lasagnen med ostcrème och broccoli och en god grönsallad.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept