Kalkon Pot-au-feu

Kalkon Pot-au-feu
Foto: TV4

Kalkon Pot-au-feu

Av: Fia Gulliksson

Från: Nyhetsmorgon

19 ingredienser

Franskinspirerad rätt som betyder ungefär "gryta över eld". Här med kalkon, potatis och morötter.

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 2,5 dl torrt vitt vin
  • 8 fasta potatisar
  • 8 dl vatten
  • 5 msk koncentrerad kycklingfond
  • 4 kvistar timjan
  • 6 morötter
  • 500 g kalkonkött benfritt
  • 1 fänkål
  • 0,5 purjolök
  • salt
  • peppar

Sås

  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 citron, skal
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • peppar
  • 4 kvistar timjan

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i olja utan att den tar färg. Tillsätt vin och koka ner till hälften.
  2. Skala och skiva potatisen i 1 cm tjocka skivor. Lägg ner dem i löken samt vatten och fond. Låt koka i cirka 10 minuter.
  3. Skala och skiva morötterna i ½ cm tjocka skivor. Skär kalkonköttet i strimlor eller bitar. Salta köttet och låt det sjuda med morötterna 5 minuter i buljongen.
  4. Ansa och skiva fänkålen, lägg ner den i grytan och låt sjuda ytterligare 5-10 minuter.
  5. Finstrimla purjolöken, tillsätt den och låt koka upp. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
  6. Sås: Rör ihop crème fraiche, citronskal, pressad vitlök, salt och peppar. Lägg upp i djupa tallrikar och häll över buljongen med grönsakerna. Toppa med timjan.